Temel Belirteçler
Konular:
Her HTML sayfasinin ile ayrilan bir konusu olmak zorundadir. Konular genellikle sayfadan bagimsiz olarak ekranin en üstüne basilir.
HTML-Kodu:
<title> Sayfamin konusu </title>
Basliklar:
HTML, 1'den 6'ya kadar numaralanmis 6 çesit baslik destekler. Basliklar normal karakterlerden daha büyük ve kalin yazilirlar. Temel olarak,
HTML-Kodu:
<Hy> Sayfamin basligi </Hy>
olarak tanimlanmis bir belirteçte y, 1 ile 6 arasi bir deger alabilir. Y sayisi arttikça fontun büyüklügü azalir.Pek çok uygulamada, sayfanin konusu ile basligini ayni tutabilirsiniz.
Paragraflar:
Diger kelime islemcilerdekinin aksine, HTML dökümanlarinda programci özel bir belirteç kullanmadikça bir cümle herhangi bir yerinden ayrilip kalan kismi altta görünebilir, birden fazla bos satir tek satir olarak algilanir.
Asagidaki örnekte, kaynak kodunda iki satir olmasina karsin, WWW "browser" bunu algilamaz ve ekranda tek satir olarak görüntüler. Bir "browser" satir sonlarini ve bos satirlari gözardi edeceginden, paragraflari mutlaka <p> belirteci ile ayirmalisiniz.
HTML-Kodu:
HTML'ye hosgeldiniz <br> Bu ilk paragraf <p>
Buna göre asagidaki örnek, okudugunuz dosyanin basindaki örnekle ayni çiktiyi verir.
HTML-Kodu:
<title> Burasi konunun yazilacagi yer </title> <h1> Bu, 1 numarali baslik </h1> HTML dünyasina hosgeldiniz. Birinci paragrafimiz. <p> Bu da ikinci.. <p>
HTML dosyalarinin okunurlugunu artirmak için basliklar ile karsilik gelen belirteçleri ayni satirda, paragraf düzenleyen komutlar ise satir sonunda olmalidir.
Satir sonu belirteci:
Paragraf, iki satir arasinda bir satir bosluk birakirken, satir sonu belirteci kullanildigi kursör alta geçer ve takip eden tüm metin,bosluk birakmadan bir alttan yazilir.
HTML-Kodu:
Bu ilk satir. <br> Ikinci satir daha uzun. <br> Ama bu bir paragraf sonu..<p>
Sayfanin ortalanmasi:
Paragraflar ortalanirken <center> ve </center> belirteçlerinden yararlanilir. Ortalanmasi istenen tüm metin, bu iki belirtecin arasina yazilir.
HTML-Kodu:
<center> In practical terms, HTML is a collection of styles. </center>
Baglantilar
HTML'nin en büyük özelliklerinden birisi, tek sayfa ile sinirli kalmamasidir. Böylece bir sayfadan digerine baglanti yapilabilir. HTML'in bu görevini yerine getirmesini saglayan belirteç <a> 'dir Dökümaninizdan baska dökümana baglanti yapabilmek için:
1.) 1. Belirteci girin.(Kisaca ilk satira <a yazin)
2.) 2. Hangi dökümana geçis yapmak istiyorsaniz, ismini yazin. HREF="dosyaismi"
3.) 3. Bu dökümani ekranda hangi isimle göstermek istediginizi belirtin.
4.) 4. Belirteci kapatin. </a>
Kisa bir örnekle açiklayalim:
HTML-Kodu:
<a href="internet.html"> Internet nedir? </a>
Ekranda "Internet Nedir?" yazisi belirecek ve kullanicidan burayi seçmeyi bekleyecektir. Kullanici fare ile bu yazi üzerine tikladiginda ise program kontrolü yine bir HTML dosya olan internet.html dosyasina birakacaktir. Bu durumda bulundugunuz dizinden farkli bir dizindeki dosyaya baglanti yapmak isterseniz, o dosyanin ait oldugu dizini yazmak zorundasiniz.Buna göre "languages/Fortran/introduction.html" dosyasini kullanabilmek için
HTML-Kodu:
<a href="languages/Fortran/introduction.html" > Fortran diline giris </a>
seklinde bir belirteç yazmak gerekir.
Kaynak Baglantilari:
HTML'in bir diger özelligi ise, tek bir makinaya bagimli kalmadan diger Internet servisleriyle baglanti kurabilmesidir. Bunun için URL (Uniform Resource Locator) kullanilir. URL, http,gopher, news olabilecegi gibi telnet de olabilir. Kullanim "sentaksi",
HTML-Kodu:
URL-ismi://makina-ismi[ort]/dizinler/dosya-ismi
Burada URL
file : Kendi sisteminizde bir dosyaya,
http : Bir WWW sunucusu üzerindeki dosyaya,
gopher : Gopher sunucusu üzerindeki dosyaya,
news : Bir UseNet newsgroup'taki dosyaya,
WAIS : WAIS sunucusu üzerindeki dosyaya
erismek için kullanilir.
Port numarasi, genellikle yazilmaz. Size aksi durum belirtilmedikçe, kullanmaniza gerek yoktur. Siz de okudugunuz dosyaya ulasmak için
HTML-Kodu:
<a href=http://compclup.ceng.metu.edu.tr/web.lat5.html>
yazdiniz.
Halihazir döküman bölgeleri baglantilari:
Bir metin üzerinde belirli bölgelere ulasmak için yine belirteçler kullanilabilir. Diyelim ki bir döküman hazirladiniz ve bunu kullanicinin erisebilecegi 2 parçaya ayirmak istiyorsunuz. Yapmaniz gereken, bu üç parçanin isimlerini belirlemek ve dökümanda yerlerini ayirmaktir.
HTML-Kodu:
<a href="bu_dökümanin#1.parça"> Buradan ilk bölüme gidin </a> <a href="bu_dökümanin#2.parça"> Buradan ikinci bölüme </a> <a name="1.parça"> Iste ilk bölüm> Ilk bölüm ile ilgili metinler burada... </br> <a name="2.parça"> Iste ikinci bölüm> Ikinci bölüm ile ilgili metiner burada.. </bt>
<a href= ile basladiginiz belirteçte önce döküman ismini, sonra da dökümanin içindeki parça ismini girmelisiniz. <a name= belirtecinde ise o belirteçten itibaren parçanin basladigini anliyoruz.
Kullanici ilk bölüme gitmek için fareyi kullandiginda ekranda, Ilk bölüm ile ilgili bilgiler burada ifadesini görecektir.
Diger döküman bölgelerine baglanti:
Yukaridaki örnek dogrultusunda farkli olarak tek yapilmasi gereken, döküman ismine, hangi dökümana baglanti yapmak istiyorsak o ismi vermektir.
HTML-Kodu:
<a href="diger_döküman_ismi#parça_ismi"> baska dökümana geçis</a> <a name=parça_ismi>
Evet arkadaşlar üzülerek belirtmek isterim ki artık ders konularını yazarken gözlerimde çok fazla ağrılar oluşmakta bu yüzden ders konularımı kısa kesmek zorunda kalıyorum inşallah diğer HTML DERS konumuzu daha uzun tutarım.