KISALTMALAR
World Wide Web Kısaltması : wWw
Standard Generalized Markup Language Kısaltması : SGML
Hypertext Markup Language Kısaltması : HTML
Virtual Reality Modeling Language Kısaltması : VRML
HTML dökümanin hazirlanmasi için gerekli dökümanlarımız, açıklamalarımızı sizlerle elimizden geldiği kadarı ile paylaşım içerisinde olacağız.
HTML Dökümanlari tamami ASCII karakterlerden ve herhangi bir editörde yazilabilen metinlerden olusmustur.UNIX üzerinde pico veya vi kullanarak HTML dökümanlarinizi hazirlayabilirsiniz. Bunun disinda, kullanicinin bu dili bilmedigi farzedilerek Windows ve DOS altinda çalisan çesitli programlar hazirlanmistir. Ayrica, HTML kodunun dogrulugunu kontrol eden yardimci programlarada Internet üzerinden erisilebilir.
Temel bir döküman asagidaki gibi yazilabilir:
HTML-Kodu:
<title> Burasi konunun yazilacagi yer </title> <h1> Bu, 1 numarali baslik </h1> HTML dünyasina hosgeldiniz. <br> Birinci paragrafimiz. <p> Bu da ikinci.. <p>
HTML yazarken, metnin Web programinin anlayacagi sekilde gösterilebilmesi için belirteçler kullanir. Yukaridaki örnekte:
<title> ve </title> belirteçleri, dökümanin konusunu gösterir.
<h1> ve </h2> belirteçleri, dökümanin basligini tanimlar.
<p> belirteci, paragraf tanimlar.
Tüm HTML belirteçleri, küçüktür isareti (< ), belirteç ismi ve büyüktür isaretinden (>) olusur. Genellikle her belirtecin <h1> ve </h1> örneklerindeki gibi bir çifti olur ve sondaki belirtecin ismi önüne ayraç gelir.
Yukaridaki örnekte <h1> , Web progr***** 1 numarali baslik formatinda yazmasini, </h1> ise bu formati kapatmasini söyler. <p> belirteci istisna bir durumdur ve </p> olarak kapatilmaz.
Not1: HTML belirteçleri "case sensitive"dir..? <title > ve <tITLE> veya < tiTlE> belirteçleri ayni görevi yaparlar.
HTML Dersleri anlatımımızı burada üzülerek kısa kesmek zorundayım inşallah diğer önümüzdeki günlerde sizlere anlatacağım ders konularını sabırsızlık ile beklemenizi istiyorum, Kısaca diğer ders konularımızda anlatımlarım olabilecek konular hakkında sizlere kısaca bir ipucu vereyim.
Temel Belirteçler : Konular, Basliklar, Paragraflar, Satir sonu belirteci, Sayfanin ortalanmasi, Konuları hakkında anlatımlarım olacaktır.